Harde taal over komst theehuis in Lage Vuursche (AD)

Harde taal over komst theehuis in Lage Vuursche

Niet alleen de komst van een theehuis, maar ook andere ontwikkelingen baren de nieuwe stichting Natuur en Landschap Lage Vuursche e.o. grote zorgen. In haar zienswijze tegen het nieuwe bestemmingsplan dat een theehuis mogelijk maakt, wordt in stevige taal ook bezwaar gemaakt tegen andere zorgelijke ontwikkelingen.

Het gaat onder meer om de mogelijkheid een dierenbegraafplaats aan te leggen op de locatie Overbosch, waar ook het theehuis moet komen. Het gaat om een stuk weiland met bos op de hoek van de Embranchementsweg en de Vuurse Steeg. Bij dat theehuis is ook een toeristisch overstappunt op het parkeerterrein mogelijk en ook dat bestrijdt de stichting.

Evenemententerrein
Ook maakt de stichting bezwaar tegen de mogelijkheid een nieuw evenemententerrein bij theehuis ’t Hooge Erf mogelijk te maken, dat in plaats komt van het voormalige Cognacveld. Een uitkijktoren bij ’t Hooge Erf stuit eveneens op bezwaren bij de stichting.

De stichting vreest voor verslechtering van de natuurwaarden. Ze vindt dat de noodzaak voor economische dragers niet goed is onderzocht. Voor verbetering van cultuurhistorische waarden, zoals herstel van de Praamgracht en de Hollandse Sloot, blijkt geen geld te zijn, stelt de stichting vast. De stichting stoort zich ook aan de totstandkoming van het bestemmingsplan. De Contact Commissie Lage Vuursche is gepasseerd bij het opstellen van een convenant over het theehuis tussen gemeente, provincie en eigenaren van landgoed Pijnenburg. Ook omwonenden van het terrein, zoals het Retraite Centrum Venwoude, en het Utrechts Landschap zijn niet geraadpleegd.

Cynisch
,,Een grote meerderheid van de bewoners van Lage Vuursche, die aangegeven hebben tegen een restaurant op Overbosch te zijn, is door de gemeente op een cynische wijze afgeserveerd”, stelt de stichting bovendien vast. Die vindt ook dat zaken niet goed zijn uitgezocht, maar dat er is toegewerkt naar een positieve conclusie. Ook feiten en meningen van een expert zijn ‘bewust terzijde geschoven’.

,,De provincie en met name de gemeente lijken kritiekloos de agenda van landgoed Pijnenburg gevolgd te hebben. Ze hebben geen regie gevoerd, behalve wellicht de regie over een proces om aanvankelijk ingenomen standpunten koste wat het kost te verdedigen”, aldus de stichting.

Artikel uit de online editie van het Algemeen Dagblad, regio Amersfoort: Link

Deel dit Bericht